Français

The design of this residence was inspired by the leafy hardwood forest originally found on this mountainside Laurentian site.

Inside, its spatial configuration is inverted: bedrooms are closely connected to topography, while living areas on the ground floor take the form of spacious open volumes. These spaces are crowned by a vast wooden canopy that also includes the kitchen at the heart of the residence.

Beneath the canopy, branching passages provide both spatial organization and visual openings to the outdoors. As the seasons change, the open spaces are bathed in natural light softened by projecting awnings. At the top, on the mezzanine, the office opens onto a view of neighbouring mountains.

Canopy


Saint-Sauveur, 2013-16


photo credits: Charles Lanteigne

http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img5961.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6181.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6044.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img5993.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6010.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img5987.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6063.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6072.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6018.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6025.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6112.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6143.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6164.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img5933.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6092.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6197.jpg
http://thellendfortin.com/eng/files/gimgs/37_img6192.jpg